elektronik sigara NOJA.HU
Linkek Kapcsolat Főoldal
  Főoldal 2014.október 31. péntek 4:52
Főmenü
10 hiba,amit a vállalkozók elkövetnek
ÚJ!!! BÉRKALKULÁTOR 2011
Hogyan érhet a pénzünk másfélszer annyit?
EVA változások 2010-re
Egyéni vállalkozás ingyen!
Egyéni cég - kfc. vagy ec.?
Egyéni vállalkozó már szünetelhet!
FRISS CIKKEK
VÁLLALKOZZAM? MEGÉRI?
Kérdése van?
Hasznos Linkek
Rólunk
Áraink
Kapcsolat
Keresés
Kérdések / Válaszok
Letölthető anyagok
Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:
 Jegyezze meg
Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát?
Regisztráljon most, hogy hírlevelünket megkapja!

Napi pénztáregyenleg korlátozása

Szerz�: Tóthné Belényesi Noémi

Napi pénztáregyenleg korlátozása 

 

A módosított számviteli törvény  tartalmazza a „ házipénztár maximális havi átlagos záró állományára vonatkozó előírását” 2009 január 1-től kell alkalmazni. 

 

A 2009.03.10-én kihirdetett 2009.évi V. törvény ezt a jogszabályt is felülírta. A várakozásokkal ellentétben azonban nem törölte el a korlátozást csak némileg módosította. Ezt a módosítást 2009. január 1-jétől lehet alkalmazni.

 

Nézzük csak meg, hogyan szól most a jogszabály:

 

A Vállalkozás  Pénzkezelési szabályzatában a házipénztár napi készpénz záró állományának maximális értéke meghatározásra került már minden cég esetében. 2009. január 1-től viszont ezen túlmenően figyelemmel kell lenni a számviteli törvény új előírására is, hogy a készpénz napi záró állományának naptári hónaponként számított napi átlaga nem haladhatja meg az előző üzleti év - éves szintre számított - összes bevételének 2 százalékát, illetve ha  az előző üzleti év összes bevételének 2 százaléka nem éri el az 500 ezer forintot, akkor az 500 ezer forintot. 

 

Tehát amelyik cégnek az éves összes bevétele 25 millió forint alatt van, arra az 500 ezer forintos korlát vonatkozik. 

 

Az átlag számításánál  az adott hónap naptári napjainak záró készpénz állományát kell figyelembe venni.

Addig, amíg az előző üzleti év összes bevételi adata nem áll rendelkezésre, addig az azt megelőző üzleti év összes bevételét kell alapul venni.      

 

Amelyik vállalkozás ezt a határt átlépi bírságot fizet. Könnyítés a vállalkozások számára, hogy bírságolás csak a kihirdetést követő 90 napot követően lehetséges, vagyis 2009. június 8-tól.

 

A törvény lényegében azt kívánja elérni, hogy a házipénztárban csak mindig a lehető legkevesebb készpénz legyen, amely a következő napok kiadásaira szükséges. A nagyobb összegek haladéktalanul bankszámlára kerüljenek befizetésre. 

A havi átlag alacsonyan tartását az biztosítja, ha a  pénztárba befolyt készpénzt a lehető legrövidebb időn belül a vállalkozás elkölti, vagy bankszámlára befizeti. 

 

A számítás elvégzéséhez a havi Pénztárjelentés jelenlegi három oszlopát - bevétel, kiadás, egyenleg - két oszloppal bővíteni kel, napi egyenleg és napi egyenlegek összege oszloppal.

A napi egyenlegre azért van szükség, mert naponta több sor is beírásra kerülhet a pénztárjelentésbe és ebbe az oszlopba csak ezek egyenlege kerül átírásra. A hónap minden napján kell összegnek szerepelni. 

A napi egyenlegek összege oszlopban a hónap első napjától az utolsó napig folyamatosan halmozásra kerül a napi egyenlegek összege.A hónap utolsó napján megjelenő teljes havi halmozott összeget kell elosztani a hónap naptári napjainak számával. 

Ennek az összegnek kevesebbnek kell lenni az előírt összegnél. Vagy 500 eFt, vagy az előző év bevételének 2 százaléka. 

 

Az új pénztárjelentési nyomtatvány és kitöltési mintát a letöltések között lehet megtalálni, vagy alul a linkre kattintva is elérhető.

A kitöltésre még mindig vonatkozik, hogy nyomtatás után kézzel lehet vezetni. Excell táblázatos kitöltést a jogszabály nem fogadja el!!!

 

A pénztárjelentés vezetését mellékleten bemutatjuk. -->>